Information om trädgårdsavfall

Vissa dagar känns det som att våren är här! Och så här års brukar vi beskära de växter som ska beskäras under vårvintern. Hittade en jättebra information om det på https://www.odla.nu/inspiration/beskar-buskar-trad-pa-varvintern.

Och vad gör vi då av våra kvistar och grenar? De räknas ju som ” trädgårdsavfall”.  Enligt våra mål i Miljödiplomeringen gäller att ” Alla kolonister ska kompostera sitt trädgårdsavfall, och du som enskild kolonist bär ansvaret för att så sker på din kolonilott. Det optimala är att inget trädgårdsavfall lämnar den enskilde kolonilotten utan går tillbaka till jorden.” (se Grönsaken.)

Men en del trädgårdsavfall är ju sjukt och olämpligt att ta till vara! Ja, de kan du lägga i påskbrasan på våren eller i container på hösten.

Men hur för vi tillbaka våra friska kvistar och grenar till jorden? Vi flisar det! Vi har två kompostkvarnar och vi tar fram dem några gånger under säsongen, vilket vi då annonserar ut. Vi brukar ha ett första tillfälle efter påsk när kolonien öppnat, eller före påsk om vädret är gynnsamt. Men därefter kan du också kontakta någon av oss, se nedan, och boka tid så tar vi fram dem och instruerar er. Grenar kan vara max 45 mm i diameter.

Och hur använder man då sitt flis? Fliset kan du använda som marktäckare eller lägga i din kompost. Du kan också bottna med flis när du startar en ny odlingslåda. Om du avser att lämna flis till andra, kan du lägga det i den gemensamma pallkragen (utanför verkstan). Var då extra noga med att inte ta med sura växter (tex barrträd, rhododendron), sjuka växter, ogräs och för mycket fröställningar.

Glad vår!

Önskar

Miljögruppen

Lämna ett svar